Wat geeft jou die kick? 

We hebben er eigenlijk allemaal wel een, een soort verslaving.

Iets waar je ongemerkt iets meer van doet/ neemt dan écht gezond is: Werken, Insta, suiker, (online) shoppen, koffie, tabak, Netflix, sporten, Red Bull, Snap, etc. 

Zelf ben ik nog nooit dronken geweest, maar voordat ik plant based at, heb ik mezelf vaak méér dan vol gegeten aan gele M&M’s. Ik stopte echt niet als ik genoeg had.  En ik heb ook heel vaak een toetje besteld, terwijl ik al best vol zat van een hoofdgerecht. Eerlijk gezegd wil ik na het eten nog steeds altijd iets zoets. Een dadel of een stukje pure chocola is ook goed, maar ik crave altijd naar een zoete smaak na het eten.  

Bij alcohol daarentegen kon ik letterlijk niet mijn grenzen overgaan. Na een half glas smaakt het al minder lekker en na nog een krijg ik altijd een soort misselijk gevoel als ik eraan denk om meer te drinken. En dan krijg ik ook echt niets meer weg.  

Daarom vond ik het vroeger altijd heel interessant om mensen van alles te vragen over dronken worden: Waarom doe je het? Wat brengt alcohol jou? Hoe voel je je erbij? Hoe voel je je zonder? Hoe voel je je erna?  Mensen noemden mij dan controlefreak, omdat dat de onderliggende oorzaak zou zijn. Zou kunnen, maar eerlijk gezegd was ik vooral super nieuwsgierig. Vooral omdat mijn lichaam er niet zo goed tegen kan. Zelfs na 1 glas merk ik de volgende dag dat mijn energie anders voelt. 

Weet je, iedereen heeft zijn eigen verslavingen of guilty pleasures, daarom is het zo boeiend om er over te hebben met iemand die dat anders ervaart.

Zonder oordeel, puur uit interesse meningen wisselen. 

Maar terug naar mijn verslavingen; want werk was er ook een, of eigenlijk: bezig zijn.  

Van heel veel werken naast mijn school en studie, tot een baan zoeken voor 90uur p.w, tot ‘balans’ zoeken met een baan van 40uur p.w., waarnaast ik Yoga ging geven, want ik had opeens ‘zo veel tijd over’, tot een parttime baan, zodat ik meer Yogalessen kon geven én balans kon vinden.  

Ik glimlach als ik aan mezelf van die tijd terugdenk. Dankbaar voor hoeveel ontspanning ik heb gevonden en hoe veel gelukkiger ik nu ben. Vooral nu ik alleen nog doe wat ik écht leuk vind en mensen kan helpen die in diezelfde ‘rush flow’ zitten.  

I’ve been there dus geloof me, geen oordeel hier. Ik checkte mijn mails in het weekend, ik dacht direct aan werk als ik wakker werd en veel van mijn vrienden waren collega’s, dus ging het na werk nog steeds over werk.  Zelf kan ik af en toe nog mijn dagen heel vol inplannen, maar ik weet nu wat ik gedurende dag dien te doen om mijn lichaam en geest in balans te houden. Zodat ik tijdens die rush nog steeds kan genieten van mijn dag én aan het einde van de dag geen spanning heb opgebouwd. Maar ik heb er lang over gedaan om die les te leren! 

Dus geen oordeel, maar wel een eerlijke heads up:  

Werkverslaving is niet minder schadelijk dan een andere verslaving. Chronische stress is mega ongezond. Het tast niet alleen je lichaam aan op heel veel manieren, maar ook je geest.  

En ja stress is echt een verslaving. Net als stimulerende stoffen als nicotine in sigaretten of cafeïne in koffie, gaat ook je dopamine (gelukshormoon) bij stress omhoog. Even voel je een rush van energie, je kan meer aan en wat heerlijk die focus!  

Maar daarna stopt dat gevoel, en als je vaak genoeg die stress opzoekt kan het een gewoonte worden. Dan lijkt het alsof dat gevoel normaal is, maar zul je als ‘downer’ last krijgen van een gespannen lichaam, hoge hartslag, slecht slapen, moeilijk kunnen ontspannen, misschien zelfs wel vergeetachtigheid, haaruitval, gewichtsschommelingen en een lager libido. 

Je mag dus ook bij een stress/actie/werk verslaving ook echt in actie komen i.p.v. hem naar je achterhoofd schuiven en denken dat het wel meevalt.  

HOE: 

Verlaag je stresslevels door gedurende de dag vaker de tijd voor jezelf te nemen: 

Neem bijvoorbeeld elk half uur 3 diepe ademhalingen, helemaal richting je buik. Adem door je neus en focus vooral op je uitademing. Als je die wat langer kan maken dan je inademing zorgt dit voor extra ontspanning. 

Geef je lichaam elk uur een stretch voor je borst en schouders, hang ook even voorover. Dit kan totaal een minuut zijn, je volgende taak kan best 1 minuut wachten. 

Breng elk uur je aandacht van je kruin naar je voeten en terug, zodat je bewust bent van je lichaam en je houding.  

Beweeg: loop even heen en weer, ga thee halen, water halen, loop even naar buiten in je pauze als je die vrijheid hebt. 

Drink genoeg water zodat je lichaam gehydrateerd blijft. 

 

Maar ook: 

Praat met iemand die voor jou kalm oogt en vraagt hoe hij /zij hier tegenaan kijkt. Open het gesprek of, nog beter, zoek iemand die er verstand van heeft en je hierbij kan helpen. 

Want er zijn zo veel middelen om je te helpen stoppen met roken: pleisters, kauwgom en bijvoorbeeld accupuntuur om lichamelijk minder afkickverschijnselen te voelen. Daarnaast zijn er boeken, hypnotherapie, etc om bewust en ombewust te willen stoppen. 

Bij stress denken mensen vaak dat ze zelf het wiel moeten uitvinden.

Waarom? En hoe dan? 

Alsof je zelf opeens elke ochtend kan gaan mediteren wanneer je dat nog nooit hebt gedaan, of Yoga kan leren via een Youtube video. Ieder lichaam is anders, en hoe hoger je stresslevels, hoe moeilijker het is om je lichaam bewust te voelen. Want al je aandacht en energie zit bij je hersenen.  Dus dit in je eentje oplossen is nog niet zo makkelijk en hoeft dus ook niet. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken?

Dus, als stressen jou die kick geeft, dat lekkere gevoel waar je daarna voor moet betalen door slecht te slapen, onrustig te zijn of kort en snel te ademen: je mag écht hulp inschakelen. Zit jezelf niet in de weg door te denken dat je alles zelf moet kunnen. 

Zoek een Yogastudio, Meditatiecentrum of Mindfulness Cursus die bij jou past. Of nog beter, zoek iemand die deze aspecten combineert. Dat kan ik zijn, of iemand anders waarbij jij je veilig voelt. 

Of doe iets anders wat jou kan kalmeren en je leert om dit dagelijks toe te passen in je drukke leven. Zorg ervoor dat je stresslevels omlaag brengt en je weer in balans voelt.  

Want hoe lekker die stress rush ook kan voelen, lekker in je vel zitten én je goed voelen is nog veel fijner!