Mindfulness voelt misschien onhaalbaar..

Alsof je uren op je matje moet gaan zitten en nergens aan mag denken.

Maar laten we het vooral niet te moeilijk maken!

Eigenlijk betekent Mindfulness niet meer dan dat je meer dan dat je:

Met je aandacht in het hier en nu leeft, zonder te oordelen.

Klinkt nog steeds onrealistisch?
Ik snap je!  Want dat oordelen, zijn we niet allemaal zo opgevoed? Iets is goed of niet, we mogen het doen of niet, we vinden iets lekker/leuk/boeiend of niet. Hoe doorbreek je dat dan? Dat is een proces van acceptatie, en vooral geduld! In mijn cursus Mindfulness leer je hoe.

Dan het: ‘in het hier en het nu’.

We leven vaak op de automatisch piloot. Je voert zonder er zelfs maar over na te denken, taken uit. Je bent fysiek wel aanwezig, maar je gedachten bevinden zich ergens anders. Herken je dat?

Maar relax, je hoeft echt niet altijd, elk moment van de dag bewust te zijn. Echter, wanneer je gedachten alle kanten opvliegen, mis je de mooie momenten in het leven. Je krijgt uiteindelijk het gevoel dat je niet echt leeft of dat alles zomaar aan je voorbij gaat.

Door middel van Mindfulness kun je leren om die automatische piloot uit te zetten. Door jezelf te trainen en je gedachten te observeren, word je je meer bewust van je gedachten en kun je ze ook beter sturen.

 

Mindfulness voor lichaam en geest.

 

Mindfulness komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme. De Boeddha beweerde dat als je alles met volle aandacht ervaart en in iedere handeling bewust aanwezig kan zijn, je niet langer geleid wordt door je gedachten. Dit kan dus van alles zijn: een strandwandeling, koken, schoonmaken, schilderen, etc.

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar ons lichaam en onze geest vormen een eenheid. Door negatief te denken kan je bijvoorbeeld sneller ziek worden. Mindfulness stimuleert een betere balans tussen ons lichaam en onze geest.

Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat je door het beoefenen van Mindfulness je hersenen en gezondheid bevordert.

Door Mindfulness kun je bepaalde gebieden in je hersenen beter ontwikkelen.

Mensen die Mindfulness toepassen kunnen zich gemakkelijker volledig in beslag laten nemen door de activiteit waar ze op dat moment mee bezig zijn.

Door meer aandacht te besteden aan het huidige moment ga je de dingen om je heen meer waarderen.

 

Waarom werkt mindfulness zo goed?

 

  • Ontspanning: Mindfulness oefeningen brengen je in een ontspannen staat waardoor de emotionele lading afneemt en dus ook de klachten die daarbij horen.
  • Zelfbewustzijn: Mindfulness houdt in dat je jezelf gaat observeren. Je wordt zelfbewuster van je gedachten, je keuzes en je gedrag. Voordat een gedachte een gevoel en daarna een handeling wordt, kan je de gedachte al opmerken. Op die manier leer je in een vroeg stadium dingen op te merken, waardoor je er sneller naar kan handelen.
  • Neurobiologische veranderingen: door middel van Meditatie en Mindfulness kun je gedeelten in je hersenen veranderen. Bovendien kun je ook je hartslag, je immuunsysteem en je ademhaling verbeteren.

Mindfulness is dus super doeltreffend en je zal er baat bij hebben op verschillende vlakken in je leven.

Indien je bewust bent van jezelf en je gedachten, kun je je misschien voorstellen dat dit effect doorwerkt op jouw relatie met:

  • Jezelf
  • Jouw lichaam
  • Vriendschappen
  • Relatie
  • Werk
  • Voeding
  • Social media gebruik

Wil je meer leren over Mindfulness? Bekijk dan ook de Mindfulness cursus.