Waarom is Yoga goed is voor lichaam én geest?

Een van de redenen waarom het zo goed is, is omdat het je kan helpen de spanning te verminderen. Yoga houdingen werken door je spieren te strekken. Ze kunnen je helpen beter te bewegen en je voelt je minder stijf of moe.  In een onderzoek verbeterden mensen hun flexibiliteit met zelfs 35% na slechts 8 weken yoga.

Met verbeterde flexibiliteit kunnen alledaagse taken zoals het vastbinden van je schoenen, het reiken naar items in kasten en het optillen van objecten gemakkelijker worden. Daarnaast zal spiercoördinatie verbeteren door regelmatig te strekken en yoga te oefenen. Al deze voordelen worden nog belangrijker naarmate je ouder wordt, omdat spieren door de jaren heen natuurlijk strakker en korter worden. Yoga en stretchen zijn manieren om die spieren los en lenig te houden.

 

Wat dan ook jouw reden is om met Yoga te beginnen;

hoe vaker je het doet, hoe meer voordelen je zullen opvallen.

Benieuwd naar andere effecten die je gaat opmerken?

Denk aan:

Betere circulatie

Rekken en yoga stimuleren een betere bloedcirculatie door het hele lichaam, ook naar de gewrichten en spieren. Dit zorgt voor een snellere genezing van spierblessures, want er komen meer voedingsstoffen naar de spieren.

Pijnstilling

Rekken en Yoga kunnen verlichting bieden bij rugpijn en artritis. Voor pijn in de onderrug kan het strekken van de quadriceps en hamstrings, evenals de heup- en bekkenspieren bijdragen aan verlichting. Rekken en Yoga kunnen ook hoofdpijn verlichten door de bloedsomloop en de zuurstofstroom naar het hoofd te verbeteren. Het ontspannende aspect van stretchen en Yoga kan ook bijdragen aan pijnvermindering.

Ontspanning

Rekken en Yoga kunnen tegengif zijn voor stress, omdat ze strakke spieren verlichten en losmaken en een gevoel van welzijn en rust bieden. Naast de fysieke manieren waarop deze oefeningen voordelen kunnen opleveren, draagt de mentale rust ook bij aan ontspanning. Sommige mensen hebben Yoga gebruikt om zaken als angst en depressie aan te pakken.

Betere ademhaling en kalmeert de geest

Je voelt je misschien minder gestrest en meer ontspannen na het doen van Yoga. Sommige Yogastijlen gebruiken meditatietechnieken die de geest helpen kalmeren. Focussen op je ademhaling tijdens Yoga kan dat ook doen.

Van Yoga is al lang bekend dat het de bloeddruk verlaagt en de hartslag vertraagt. Een tragere hartslag kan gunstig zijn voor mensen met hoge bloeddruk of hartaandoeningen en mensen die een beroerte hebben gehad.

Yoga is ook in verband gebracht met een lager cholesterol en een betere werking van het immuunsysteem.

 

Ademhalingsvoordelen tijdens Yoga

Na verloop van tijd zal de yoga-manier van ademen vanzelf naar je toe komen. De krachtige yoga-ademhalingstechnieken, ook wel ‘Pranayama’ genoemd in het Sanskriet, staan bekend om de volgende voordelen:

  • Laat spierspanningen rond het hart en de spijsverteringsorganen los
  • Het vergroot de longcapaciteit
  • Stimuleert een goede zenuwstimulatie van het cardiovasculaire systeem
  • Vermindert dramatisch emotionele en nerveuze angst
  • Verbetert ontgifting door verhoogde uitwisseling van kooldioxide en zuurstof
  • Verhoogde energieverdeling
  • Kalmeert de geest en integreert de mentale / fysieke balans.

Het leuke is dat je na vaker Yoga te beoefenen, automatisch even diep zal zuchten wanneer je stress, irritatie, of spanning voelt. Een lange uitademing helpt om dingen los te laten.

De ademhaling is iets super krachtigs, waarmee we ons humeur, energielevel en zelfs ons welzijn kunnen beïnvloeden. Kijk ook bij: Yoga en meditatie voor meer info over ademhalen.