Is er connectie tussen je lichaam en geest?

 

Er zijn inmiddels onwijs veel onderzoeken gedaan naar de connectie tussen lichaam en geest en op wat voor effecten mediteren nou werkelijk heeft.


Bewezen voordelen van meditatie:

Verbeterde concentratie

Tijdens mediteren oefen je om je te concentreren, logisch dus dat daardoor ook je concentratie en focus beter wordt. Inmiddels is er aangetoond dat meditatie afdwalen in gedachte kan doen afnemen en dat je beter wordt in het oplossen van problemen.

Helpt tegen stress:

Waarschijnlijk niet heel onverwacht, is meditatie een oplossing voor het verminderen van stress. Studies tonen aan dat je door meditatie sneller fysiek en mentaal hersteld van stress en stressvolle situaties.
In onderzoeken kan zelfs worden waargenomen dat de ontstekingsreactie in een stressvolle situatie minder wordt bij mensen die al langere tijd mediteren.

Je wordt door mediteren dus ook weerbaarder tegen stress!

Minder angst:

Meditatie kan naast stress, ook helpen bij het verminderen van angst en paniekaanvallen.

In MRI scans bij een onderzoek van de universiteit van Harvard, werd duidelijk dat de amygdala (het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor met name de angst en stress respons) minder actief was bij mensen die meditatie beoefenen dan mensen die geen meditatie beoefenen.

Verlaagt je bloeddruk:

Een onderzoek laat zien dat door meditatie hoge bloeddruk verlaagt kan worden. Een te hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart en vaatziekten en komt vaak voor bij mensen die voor een langere periode veel stress ervaren.

Beter omgaan met pijn:

We weten inmiddels dat pijn ook voor iedereen verschillend is. We hebben allemaal een verschillende pijngrens. Pijn is enorm fascinerend en houd onderzoekers ook al jaren bezig. Zelf heb ik lang met chronische pijn geworsteld, dus ik weet uit ervaring hoeveel invloed stress hierop kan hebben.

Inmiddels is dan ook aangetoond dat door meditatie met een focus op de ademhaling de ervaring van pijn verminderd kan worden.

Beter omgaan met emoties

Na 8 weken dagelijks 20 minuten te mediteren (met een focus op de ademhaling) is er waargenomen dat meer samenhang is tussen de gebieden in de hersenen die actief worden bij de emoties; boos, blij, verdriet en ontspanning. De emoties wijken minder van elkaar af en er is minder afkeer tegen de emoties. Dit betekent dat emoties beter verwerkt kunnen worden en dat je minder in 1 emotie blijft hangen.

Klinkt het als een onmogelijke opgave om zoveel te mediteren?

Weet dat dit niet per sé hoeft in een kleermakerszit, of in stilte.

Wil je leren mediteren? Boek dan een privé meditatieles!

Verhoogt je weerstand

Niet alleen ben je mentaal weerbaarder door regelmatig te mediteren, ook fysiek wordt je weerstand groter als je regelmatig meditatie beoefent. Je immuunsysteem verbetert wanneer je stress levels omlaag gaan.

Beter slapen

Je wordt dus rustig van mediteren, kan beter omgaan met stress en emoties, maar ga je er ook beter van slapen? Ja dus!

Er is een onderzoek gedaan bij 49 mensen die moeite hadden met slapen. De helft van de groep deed een mindfulness training, de andere helft een slaap training. De training duurde bij beide groepen 2 uur per week voor 6 weken lang. Na deze 6 weken hadden de mensen in de groep die mindfulness training hadden gevolg minder slapeloosheid, waren minder vermoeid en gaven aan ook minder depressief te zijn dan de andere testgroep.